Friday, May 20, 2005

Om banners och linkbuttons


Förutom banners i olika format som vi gick igen om på en föreläsning kan det vara bra att känna till linkbuttons som har blivit populära på sista tiden, små knappar i formatet 80x15 pixlar, som används för att länka till olika ställen. Så här ser min linkbutton ut (tack Hans).

Tuesday, May 17, 2005

Kursvärdering

Nu när kursen lider mot sitt slut är det dags att utvärdera den. Jag ber därför alla, även de som av olika skäl avbrutit kursen, att delta i kursvärderingen. Det är första gången för mig som att hålla i en distanskurs, och därför känns det extra viktigt att få veta vad som varit bra och vad som varit dåligt, vad som fungerat och vad som inte fungerat.

Ni kan svara helt anonymt i denna blogg. Klicka bara länken "X comments" längst ned. Skriv era kommentarer i fältet "Leave your comment". Välj sedan "Anonymous" och klicka "Login and Publish". Om ni hellre vill ange namn går det bra.

Svara på följande frågor:

Vad har varit bra i kursen?

Vad har varit dåligt i kursen?

Betygsätt föreläsningarna, skala 1-5

Betygsätt laborationerna, skala 1-5

Hur har forumet på webzone fungerat?

Har du några övriga kommentarer?

Inspirationskällor

När man nu lärt sig de tekniska grunderna för att göra webbsidor är det kanske dags att fundera på hur man gör dem attraktiva. Ett av de bästa sätten att lära sig att göra bra sidor är att titta hur andra har gjort. Ett antal goda exempel finns på http://cssvault.com

En intressant sajt om weddesignsvanor finns på http://webdesignpractices.com

Webbdesignprognosen för 2005 kan man läsa om på http://www.fortymedia.com/2005-web-design-forecast2.fhtml

Slutligen måste jag nämna http://useit.com. Det är en webbplats som tillägnas användarvänligheten. Sidan är gjord av Jakob Nielsen, en stor auktoritet på området, men hans påståenden är mycket omdiskuterade. Jag och många med mig håller inte alls med om vad han skriver.

Monday, May 16, 2005

E-handel

Vad behöver man för att bedriva e-handel? I princip räcker det med några webbsidor i stil med laboration 7 och ett giro-konto (bankgiro, plusgiro el dyl). Sedan är det bara att vänta på att pengarna strömmar in... En begränsning är att det är bökigt med utlandsbetalningar.

Man kan relativt enkelt ansluta sig till olika tjänster som gör det möjligt att acceptera kontokortbetalningar. Ett sådant exempel är www.paypal.com. Mot viss procent på beloppet förmedlar paypal kontokortbetalningar.

Ett bra exempel på en webbhandel som bygger på det ni lärt er i kursen inklusive det som nämnts i denna blogg är www.nibs.tk.

För att göra en mer avancerad webbshop med varukorg etc måste man ta steget från statiska webbsidor till dynamiska sidor med en databas i botten. Det ligger dock utanför denna kurs.

Friday, May 13, 2005

Måste man kunna HTML?

Kursen i webbutveckling går huvudsakligen ut på att lära sig html-kodning. Måste man kunna det för att göra webbsidor? Svaret är nej. Det finns många alternativ till html-kodning som vi redan sett tex:
  • blogg
  • wiki

Även om bloggar och wikis är kraftfulla för vissa ändamål duger de inte till allt. Ett mer flexibelt alternativ är att använda sig av ett verktyg för att skapa html-kod. Några exempel är

Dreamweaver är min personliga favorit som jag rekommenderar varmt. Installera gärna testversionen och prova att göra några sidor. Förutom att man kan skapa sidor kan man administrera hela webbplatser, kolla att länkar fungerar, automatiskt uppdatera länkar om filer flyttas mm. Det finns även inbyggd ftp-klient så att man enkelt kan publicera sin webbplats, och hålla sin interna version synkroniserad med den publicerade.


Varför lär vi då ut html om det finns så bra verktyg?
Även om verktygen är bra har även de sina begränsingar. För att kunna använda verktygen fullt ut måste man ibland skifta mellan kodläge och designläge. I designläget behöver man inte tänka på html-kodningen. Verktyget väljer rätt taggar om man vill göra fet stil, ändra bakgrundsfärg etc. Ibland behöver man använda kod som man hämtat någon annan stans. Ett enkelt exempel är om man vill sätta in en valideringsbild. Det enklaste är då att skifta till kodläget och klistra in html-koden. Andra exempel kan vara om man hittat en snygg lösning på en annan webbplats som man vill använda sig av. Man kan då studera koden på den webbplatsen för att hämta inspiration. Sedan kan man prova liknande kod på sin egen webbplats (se dock upp med att kopiera material som är skyddat av upphovsrätt).

Det finns andra tillfällen då man måste kunna koda. Om man ska bygga dynamiska webbplatser som innehåller javascript, asp, php eller dylikt måste man också kunna principerna för html-kodning.

Slutligen är html-verktygen utmärkta för att lära sig html-kodning. Om man har glömt hur man gör en punktlista, skapar man den helt enkelt i designläget. Sedan växlar man till kodläget och ser vilken kod som skapats.

Thursday, May 12, 2005

Wiki

Bloggar är som sagt en typ av webbplatser man kan uppdatera utan html-kunskaper. En annan typ är Wiki, med följande definition på http://susning.nu/Wiki:

Wiki är en typ av webbsidor som allmänheten tillåts redigera och bidra till. I regel finns det en uppsättning rättesnören att följa vad gäller innehållet och de upprätthålls av människor som har tid och ork att sanera klotter. Några administratörer med särskilda rättigheter finns inte, varför risken för redigeringskrig är stor. Okontrollerbar revisionism förhindras genom att alla ändringar sparas, vilket gör en wiki till ett sant demokratiskt instrument.
Ordet är från Hawaiianskans wikiwiki som betyder snabb. Wiki-sidor är ofta ett mycket snabbare sätt att bygga upp en rätt stor samling dokument, jämfört med att skriva allt själv. Detta lämpar sig för nya kunskapsområden, av flera individer tillsammans, och passar därför mycket bra inom nydanande systemutveckling. Den första wiki-webbplatsen skapades 1994 av Ward Cunningham som är systemutvecklare i Portland, Oregon, USA. Hans firma heter C2 och webbplatsen heter Portland Pattern Repository, http://www.c2.com/cgi/wiki

Wiki kan användas som allmänna klotterplank, men också som uppslagsverk där alla kan bidra med uppgifter. Två stora exempel är den internationalla wiki-encyklopedin http://www.wikipedia.org och den svenska http://susning.nu. Att vem som helst kan gå in och ändra uppgifterna gör att många inte vill ta informationen i en wiki på allvar. En styrka hos wikis är dock att alla ändringar sparas. Om man upptäcker att någon skrivit över korrekt information och ersatt med felaktig, kan man enkelt återgå till den korrekta versionen. Om ni vill prova att klottra på en wiki kan ni testa wiki-länken som finns på hemsidan till kursen webbutveckling grundkurs.

Wednesday, May 11, 2005

Affiliate-program

Kan man tjäna pengar på en hobby-site? Ett sätt att få in pengar på en webbplats är är att ansluta sig till olika affiliate-program. Affiliate-program definieras så här i wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Affiliate#Electronic_commerce)

An e-commerce affiliate is a website which links back to an e-commerce site such as Amazon.com. When a reader of the website clicks on a link, they are connected to the e-tailer and if they purchase something the affiliate receives a small payment, usually a percentage of the money the customer spends. Affiliates can also be referred as advertisers. E-commerce affiliate is a multi billion dollar industry and is expected to rival traditional affiliates in the near future.


Genom att visa länkar till olika e-handelsplatser kan man få in pengar om någon klickar länken. Antag att man har en webbplats som handlar om något fritidsintresse, tex hästar och hundar, där man rekommenderar bra böcker om hästar och hundar. Om man då har länkar till en e-bokhandel, tex www.bokus.com, får man en mindre betalning om någon klickar sig vidare till bokus och köper boken. Några av de stora aktörerna är google och tradedoubler. Tradedoubler hanterar bokus och många andras affilite-program. Gå till https://www.google.com/adsense/?hl=sv eller http://www.tradedoubler.se för att ansluta till något av programmen. Om man har en blogg på blogger (som denna) kan man automatiskt ansluta sig till googles affiliate-program.

En förutsättning för att man ska få in pengar är förstås att man har en bra webbplats med många besökare.

Tuesday, May 10, 2005

RSS-flöden

Hur får man sina besökare att hålla sig uppdaterade om vad som händer på sin webbplats? Ett sätt är att tillhandahålla rss-flöden. Rss står för Real Simple Syndication och är ett standardiserat sätt att visa material på nätet, som i sin tur gör det möjligt för andra att prenumerera på nyheter. De som prenumererar behöver inte gå in på din webbplats för att se om det skett uppdateringar utan kan istället med en rss-läsare se om det det hänt något nytt. På samma ställe kan man se om det finns något nytt på CNN, Expressen, någons blogg, eller något annat flöde man prenumererar på.

Hur gör man för att prenumerera på ett flöde?
Först och främst behöver man en rss-läsare. Mozilla Firefox har en inbyggd rss-läsare. Sidor som är formatterade enligt rss-standarden visar en ikon längst ned till höger på sidan: . Om man klickar ikonen kan man välja "Subscribe to 'namn på flödet'...". Om man gör det dyker sedan rss-flödet upp i listan med bokmärken. Ett annat sätt är att använda www.bloglines.com. På bloglines skapar man ett konto (click here to sign up). Sedan väljer man "My feeds" och "Add". Om man vill prenumerera på denna blogg (boplogg) skriver man bara in "boplogg" vid knappen "blogspot user" och klickar knappen. Man kan även klicka klicka knappen i högermarginalen av denna blogg. Med bloglines-konto kommer man åt sina prenumerationer från vilken webbläsare som helst. Bland övriga rss-läsare kan nämnas



Hur gör man för att tillhandahålla ett flöde?
Det enklaste är att använda en blogg-tjänst som automatiskt formatterar materialet enligt rss-standarden. I princip alla blogg-tjänster, inklusive denna, formatterar enligt rss-standard. Det är även fullt möjligt att bygga rss-flöden "för hand". Se tex www.mnot.net/rss/tutorial (på engelska) eller http://www.idg.se/webstudio/pub/article.asp?id=237 (på svenska) för en introduktion till hur man bygger flöden.

Hur ser koden ut?
Det finns några olika standarder. De vanligaste är Rss2.0 och Atom. De bygger alla på xml. Ett utdrag ur flödet för denna blogg har följande kod:

<entry xmlns="http://purl.org/atom/ns#">
<link href="http://www.blogger.com/atom/ 12646022/111564346173421279" rel="service.edit" title="Om bloggar" type="application/atom+xml"/>
<author>
<name>Bop</name>
</author>
<issued>2005-05-09T14:56:00+02:00</issued>
<modified>2005-05-09T13:26:46Z</modified>
<created>2005-05-09T12:57:41Z</created>
<link href="http://boplogg.blogspot.com/2005/05/om-bloggar.html" rel="alternate" title="Om bloggar" type="text/html"/>
<id>tag:blogger.com,1999:blog-12646022.post-111564346173421279</id>
<title mode="escaped" type="text/html">Om bloggar</title>
<content type="application/xhtml+xml" xml:base="http://boplogg.blogspot.com" xml:space="preserve">
<div xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">Blogg (eller engelska stavningen blog) är en förkortning av weblog och definieras på <a href="http://susning.nu/Blogg" target="_blank">susning.nu</a> som <br/>
...
</entry>

Monday, May 09, 2005

Om bloggar

Blogg (eller engelska stavningen blog) är en förkortning av weblog och definieras på susning.nu som

"En blogg eller webblogg (eng. blog l. weblog även blogger) är en webbplats som uppdateras ungefär som en dagbok på nätet och där läsarna har möjlighet att kommentera inläggen. Det används för en del nyhetstjänster och diskussionsforum. Ett kännetecknande drag hos alla bloggar är att de nyaste inläggen presenteras överst."


Att skaffa en egen blogg är enkelt: gå till exempel till www.blogger.com och skaffa ett konto (välj "create an account now") eller www.blogg.se (välj "registrera dig nu"). Vissa internetleverantörer erbjuder även blogg-funktioner.

Övriga intressanta länkar med blogg-anknytning:

www.sweblogs.com är en lista över svenska bloggar.
www.bloglines.com gör det möjligt att "prenumerera" på bloggar mm. Mer om detta senare.
http://www.icakuriren.se - en artikel om bloggar i ica-kuriren

Sunday, May 08, 2005

En blogg med extra kursmaterial

Denna blogg kommer bla att innehålla extramaterial till kursen Webbutveckling Grundkurs. Här kommer jag att ta upp saker som inte finns med i det ordinarie kursmaterialet men som ändå är relevant. Ni som följer kursen får gärna kommentera.

Varför gör jag detta i blogg-form? Först och främst för att bloggen är ett kraftfullt alternativ till traditionell webbpublicering. Bloggen gör det möjligt för vem som helst, utan några kunskaper i html, att publicera sig på nätet.