Friday, May 13, 2005

Måste man kunna HTML?

Kursen i webbutveckling går huvudsakligen ut på att lära sig html-kodning. Måste man kunna det för att göra webbsidor? Svaret är nej. Det finns många alternativ till html-kodning som vi redan sett tex:
  • blogg
  • wiki

Även om bloggar och wikis är kraftfulla för vissa ändamål duger de inte till allt. Ett mer flexibelt alternativ är att använda sig av ett verktyg för att skapa html-kod. Några exempel är

Dreamweaver är min personliga favorit som jag rekommenderar varmt. Installera gärna testversionen och prova att göra några sidor. Förutom att man kan skapa sidor kan man administrera hela webbplatser, kolla att länkar fungerar, automatiskt uppdatera länkar om filer flyttas mm. Det finns även inbyggd ftp-klient så att man enkelt kan publicera sin webbplats, och hålla sin interna version synkroniserad med den publicerade.


Varför lär vi då ut html om det finns så bra verktyg?
Även om verktygen är bra har även de sina begränsingar. För att kunna använda verktygen fullt ut måste man ibland skifta mellan kodläge och designläge. I designläget behöver man inte tänka på html-kodningen. Verktyget väljer rätt taggar om man vill göra fet stil, ändra bakgrundsfärg etc. Ibland behöver man använda kod som man hämtat någon annan stans. Ett enkelt exempel är om man vill sätta in en valideringsbild. Det enklaste är då att skifta till kodläget och klistra in html-koden. Andra exempel kan vara om man hittat en snygg lösning på en annan webbplats som man vill använda sig av. Man kan då studera koden på den webbplatsen för att hämta inspiration. Sedan kan man prova liknande kod på sin egen webbplats (se dock upp med att kopiera material som är skyddat av upphovsrätt).

Det finns andra tillfällen då man måste kunna koda. Om man ska bygga dynamiska webbplatser som innehåller javascript, asp, php eller dylikt måste man också kunna principerna för html-kodning.

Slutligen är html-verktygen utmärkta för att lära sig html-kodning. Om man har glömt hur man gör en punktlista, skapar man den helt enkelt i designläget. Sedan växlar man till kodläget och ser vilken kod som skapats.

1 comments:

Bop said...

nej det kommer vi troligtvis inte att ha. vanligtvis är högskoleutbildningar mer generella och inte inriktade på ett speciellt datorprogram.