Tuesday, May 10, 2005

RSS-flöden

Hur får man sina besökare att hålla sig uppdaterade om vad som händer på sin webbplats? Ett sätt är att tillhandahålla rss-flöden. Rss står för Real Simple Syndication och är ett standardiserat sätt att visa material på nätet, som i sin tur gör det möjligt för andra att prenumerera på nyheter. De som prenumererar behöver inte gå in på din webbplats för att se om det skett uppdateringar utan kan istället med en rss-läsare se om det det hänt något nytt. På samma ställe kan man se om det finns något nytt på CNN, Expressen, någons blogg, eller något annat flöde man prenumererar på.

Hur gör man för att prenumerera på ett flöde?
Först och främst behöver man en rss-läsare. Mozilla Firefox har en inbyggd rss-läsare. Sidor som är formatterade enligt rss-standarden visar en ikon längst ned till höger på sidan: . Om man klickar ikonen kan man välja "Subscribe to 'namn på flödet'...". Om man gör det dyker sedan rss-flödet upp i listan med bokmärken. Ett annat sätt är att använda www.bloglines.com. På bloglines skapar man ett konto (click here to sign up). Sedan väljer man "My feeds" och "Add". Om man vill prenumerera på denna blogg (boplogg) skriver man bara in "boplogg" vid knappen "blogspot user" och klickar knappen. Man kan även klicka klicka knappen i högermarginalen av denna blogg. Med bloglines-konto kommer man åt sina prenumerationer från vilken webbläsare som helst. Bland övriga rss-läsare kan nämnasHur gör man för att tillhandahålla ett flöde?
Det enklaste är att använda en blogg-tjänst som automatiskt formatterar materialet enligt rss-standarden. I princip alla blogg-tjänster, inklusive denna, formatterar enligt rss-standard. Det är även fullt möjligt att bygga rss-flöden "för hand". Se tex www.mnot.net/rss/tutorial (på engelska) eller http://www.idg.se/webstudio/pub/article.asp?id=237 (på svenska) för en introduktion till hur man bygger flöden.

Hur ser koden ut?
Det finns några olika standarder. De vanligaste är Rss2.0 och Atom. De bygger alla på xml. Ett utdrag ur flödet för denna blogg har följande kod:

<entry xmlns="http://purl.org/atom/ns#">
<link href="http://www.blogger.com/atom/ 12646022/111564346173421279" rel="service.edit" title="Om bloggar" type="application/atom+xml"/>
<author>
<name>Bop</name>
</author>
<issued>2005-05-09T14:56:00+02:00</issued>
<modified>2005-05-09T13:26:46Z</modified>
<created>2005-05-09T12:57:41Z</created>
<link href="http://boplogg.blogspot.com/2005/05/om-bloggar.html" rel="alternate" title="Om bloggar" type="text/html"/>
<id>tag:blogger.com,1999:blog-12646022.post-111564346173421279</id>
<title mode="escaped" type="text/html">Om bloggar</title>
<content type="application/xhtml+xml" xml:base="http://boplogg.blogspot.com" xml:space="preserve">
<div xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">Blogg (eller engelska stavningen blog) är en förkortning av weblog och definieras på <a href="http://susning.nu/Blogg" target="_blank">susning.nu</a> som <br/>
...
</entry>

3 comments:

NIBLOG said...

Den här bloggen verkar lovande, Jag ser fram emot fortsättningen.
/Hans

Stefan S said...

Ang. rss-flöden:
Menar du att man får nåt meddelande om att det skett uppdateringar på den webbplats man prenumererar på? Det verkar f.ö. lite krångligt att behöva registrera sig för att kunna göra detta.
/Stefan S

Bop said...

exakt hur man får meddelande när uppdatering skett beror på vilken rss-läsare man använder. i vissa rss-läsare ser man rubriker på nya inlägg på en webbplats ungerfär som man ser rubriker på nya mail i sin inbox. testa tex bloglines så får du se hur det funkar. bloglines kräver dock registrering eftersom det är en webbtjänst. du kan också pröva live bookmarks i firefox, då behöver du ingen registrering.